Karadeniz’de heyelan kabusu: depremden sonra risk arttı

Prof. Dr. Bektaş: Doğu Karadeniz’deki Heyelanlar Küçük Ama Etkili Oluyor

Prof. Dr. Bektaş, Doğu Karadeniz’deki depremlerin küçük olmalarına rağmen etkilerinin büyük olduğunu belirtti. Rize’deki depremin Trabzon’u nasıl etkilediğine dikkat çekerek, “Trabzon’u sallamak, heyelan sahasını da etkilemek demektir. Bu sahadaki sallantılar kaymayı kolaylaştırabilir. Riskli bölgeleri ve kitle hareketinin olabileceği yerleri sürekli olarak ‘InSAR’ yöntemiyle uydudan gözlemlemeliyiz” açıklamasında bulundu.

Doğu Karadeniz’de Doğal Afetler ve Riskler

Doğu Karadeniz bölgesinde, küresel iklim değişikliğine bağlı yağış rejimindeki ani değişkenlik son günlerde can ve mal kaybına neden olan heyelanlar, taşkınlar, seller ve deprem riski ile gündeme geliyor. Yapılan araştırmalarda, bölgedeki heyelanların sadece yağışa bağlı olmadığı, ayrıca küçük depremlerin de heyelan afetlerini tetikleyebileceği ortaya çıktı.

‘Uydu Verilerinden Yararlanmak Şart’

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Bektaş, Rize’de meydana gelen depremi ve Çayeli ilçesinde oluşan heyelanı deprem-heyelan ilişkisi açısından değerlendirerek, uydudan elde edilen verilerin önemine vurgu yaptı. Heyelan sahalarının sallanmasının kaymaya neden olabileceğini belirten Bektaş, “Uydu verileri ile sürekli olarak riskli bölgeleri izlemeli ve gereken uyarıları yapmalıyız. Heyelan sahaları ve kitle hareketlerinin sürekli takip edilmesi önemli” dedi.

‘Yamaçlarda Çok Katlı Binalar Riskli’

Yamaçlara yapılan çok katlı binaların ciddi risk oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bektaş, bu tür yapıların önlem alınmadığı takdirde can ve mal kaybına neden olabileceğini belirtti. Depremler ve heyelanlar konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Bektaş, özellikle yamaçlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

‘Doğu Karadeniz’deki Depremler Küçük Ama Etkili’

Doğu Karadeniz’de her yıl meydana gelen küçük depremlerin aslında büyük etkilere sahip olduğunu belirten Bektaş, heyelanların ve yerleşim bölgelerinin sürekli olarak uydudan izlenmesi gerektiğini vurguladı. Doğal afetlerle başa çıkmak için bilimin kullanılmasının önemine değinen Bektaş, “Bilimi kullanarak heyelan risklerini azaltabiliriz” dedi.

‘Bölge Sıkışma Değil, Genleşme Rejiminde’

Heyelanlara etki eden faktörlerin sadece yağış olmadığına ve bölgede genleşme rejiminin hakim olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bektaş, Kafkaslardan gelen fay hatlarının bölgede heyelanları tetiklediğini ifade etti. Doğu Karadeniz’deki doğal afetlerin daha iyi anlaşılması için bilimsel verilerin kullanılması gerektiğini belirten Bektaş, bu sayede olası risklerin azaltılabileceğini sözlerine ekledi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top